Το «αγροτικό ζήτημα» της Θεσσαλίας στις αρχές του αιώνα μας ήταν ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής ζωής της χώρας μας.
Οι κολλήγοι της Θεσσαλίας με το να ζητούν την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών είχαν δημιουργήσει μεγάλους μπελάδες στα Κόμματα. Πολλές φορές ήρθε το ζήτημα αυτό στη Βουλή κι έγιναν πολυήμερες συζητήσεις. Όμως δίνονταν υποσχέσεις που οι Κυβερνήσεις τις ξεχνούσαν.
Μόνο στις παραμονές των εκλογών οι υποψήφιοι βουλευτές θυμόντανε τους σκλαβωμένους αγρότες της Θεσσαλίας. Όταν, όμως, ξεγελώντας τους, παίρναν την ψήφο τους, τους γύριζαν τις πλάτες. Ειν αλήθεια πως βρέθηκαν και μερικοί τίμιοι φιλαγρότες πολιτικοί.
Από το 1881 που προσαρτήθηκε η Θεσσαλία στο Ελληνικό Κράτος, οι φεουδαρχικές σχέσεις του Θεσσαλικού κάμπου έδωσαν αφορμή να ακουστούν φιλαγροτικές γνώμες από βουλευτές που βρίσκονταν στο πλευρό των Θεσσαλών αγροτών αλλά οι γνώμες αυτές βρήκαν επίμονη αντίδραση από τους τσιφλικάδες. Οι βουλευτές της δυτικής Θεσσαλίας Ταρμπάζης και Αδαμόπουλος ύψωσαν τη φωνή τους και υποστήριξαν τα δίκαια των αγροτών αλλά οι διαμαρτυρίες και τα επιχειρήματά τους ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Εξ άλλου οι τσιφλικάδες στην Ελληνοτουρκική συνθήκη του 1881, που παραχωρούσε τη Θεσσαλία στην Ελλάδα, κατόρθωσαν να μπει ειδική διάταξη που απαγόρευε την απαλλοτρίωση των μεγάλων αγροκτημάτων (αρθρ. 3).
Έτσι οι τσιφλικάδες ήταν οχυρωμένοι και δεν εννοούσαν όχι μόνο να δεχτούν την απαλλοτρίωση, αλλά και ούτε ν ακούσουν ήθελαν για την καλλιτέρευση της ζωής των καλλιεργητών, δηλαδή των σκλάβων τους που λέγονταν κολλήγοι και παρακεντέδες.
Οι κολληγάδες λοιπόν που πίστεψαν πως το Ελληνικό Κράτος θα τους φέρει τη λευτεριά βγήκαν γελασμένοι. Τα αφεντικά τους μάλιστα έγιναν πιο τυραννικά. Για να προλάβουν κάθε εξέγερση έφεραν Αρβανίτες φύλακες που ήταν οπλισμένοι και έβαλαν επιστάτες που ήταν σκληροί και απάνθρωποι. [...]
Όσο κι αν οι πράχτορες των τσιφλικάδων, της Κυβέρνησης και των παλιών κομμάτων, προσπαθούσαν να σπείρουν ζιζάνια και να δημιουργήσουν διαιρέσεις και συγχύσεις δεν τα κατάφεραν. Οι κολλήγοι ήταν ενωμένοι.
Αποφασίστηκε λοιπόν στις 6 του Μάρτη 1910 να γίνει στη Λάρισα παναγροτική συγκέντρωση των αγροτών του λαρισινού κάμπου και στις 8 του Μάρτη παναγροτικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα, Φάρσαλα και Τρίκαλα. [...]
Ο στρατός είχε κινητοποιηθεί από τα μεσάνυχτα κι όλες οι αρχές της πόλης ήταν «επί ποδός πολέμου». [...] Στο χωριουδάκι Κιλελέρ (σήμερα Κυψέλη) κατεβήκαν στο σταθμό οι κολλήγοι τραγουδώντας και ζητωκραυγάζοντας.
Δεν έδειχνε όμως τίποτα πως από κει θάρχιζε το αιματοκύλισμα.
ISBN: |
9788888896618 |
Συγγραφέας: |
Καρανικόλας Δ. Γιώργος |
Εκδότης: |
Θουκυδίδης |